Štítky

pátek 25. března 2016

První pomoc


Navštívila nás jedna z maminek - zdravotní sestra. Děti se na přednášce dozvěděly nejdůležitější informace o základech první pomoci a další praktické návody, jak se chovat v případě, že by se staly účastníky nehody nebo se setkaly s člověkem, který potřebuje pomoc.
Nejprve jsme si řekli o tom, jaké jsou základní zásady chování, pokud někdo v našem okolí potřebuje poskytnout pomoc. Na prvním místě je samozřejmě přivolání dospělé osoby, mohou ale nastat situace, kdy jde skutečně "o minuty" a tehdy je důležité poskytnout alespoň tu nejnutnější pomoc i sami. Důležité je, že zachránce musí dbát zejména na vlastní bezpečnost, neboť pokud by se mu něco stalo, nemůže efektivně poskytnout pomoc. Seznámili jsme s důležitými telefonními čísly Integrovaného záchranného systému a procvičili si, jak správně ohlásit událost a jakým způsobem se orientovat na místě nehody.
V první části jsme se seznámili s ošetřením různých úrazů a ukázali si způsoby ošetření zlomeniny, fixaci a uložení do správné polohy. Zajímavé bylo i vyzkoušet si na cvičné figuríně nepřímou masáž srdce (nejdůležitější způsob první pomoci osobě, která je v bezvědomí) a umělé dýchání (to je dnes už pouze doplňkovým záchranným prvkem, doporučuje se jen u osob blízkých). Dozvěděli jsme se, jak ukládat postiženého do stabilizační polohy a  nakonec si děti vyzkoušely transport zraněného. Další den v Tv si děti transport raněného ještě procvičily.
Celkově přednáška byla nejen poučná, ale i pro děti zajímavá, protože celá výuka proběhla poutavou formou.

 První ošetření zlomené ruky

 První ošetření zlomené nohy


 Masáž srdce




















 Dýchání z úst do úst







 Masáž srdce a dýchání z úst do úst
 Kontrola zda tluče srdce


 Stabilizační poloha
 Zkoušíme si stabilizační polohu


Transport raněného
























Žádné komentáře:

Okomentovat