Štítky

sobota 10. června 2017

Cesta nejen za kouzelnými skřítky




Letošní předprázdninový školní výlet jsme si naplánovali na 5 dnů. Stejně jako vloni nám opět poskytl střechu nad hlavou internát Střední zemědělské školy v Opočně. V pondělí jsme se po příjezdu ubytovali, vytvořili si jmenovky na dveře pokojů a napsali pozdravy domů. Potom jsem zašli do informačního centra nakoupit knihy a poslat pozdravy. A konečně vyrazili na vycházku do zámecké zahrady, kde jsme podle plánku hledali strom babičky kořenářky z naší knihy. Úkolem bylo také zakreslit cestu, kterou jsme šli a vyznačit strom do mapy. Večer jsme si zahráli deskovou hru Za tajemstvím městských skřítků.

















Velmi důležítá informační cedule
Návštěva infocentra a kupování knih



Hledáme strom babičky kořenářky
Vstup do zámku hlídá lev



buk babičky kořenářky

kamenný strážce (zakletý čeroděj)
Desková hra



V jídelně





Úterý byl jediný den, kdy se zhoršilo počasí. Dopoledne jsme ve městě jako první škola vyzkoušeli hru Opočnem za Kupkou. Hra nás provedla městem a parkem, kde jsme plnili úkoly, související s jedním ze slavných opočenských rodáků, malířem Františkem Kupkou. Odpoledne jsme měli naplánováno zajít si na pravou Opočenskou zmrzlinu a ukončit hru návštěvou obrazárny. Nečekaný liják prověřil připravenost a odolnost výletníků. Ukázalo se však, že máme 21 skvěle vybavených a velmi odolných dětí, které se i přes nepřízeň počasí rozhodly vypravit do obrazárny. Původně jsme chtěli cestou pro déšť zrušit objednanou zmrzlinu. Ale přestalo pršet a na místě nás čekalo velké překvapení v podobě dopisu od majitele cukrárny, že máme zmrzlinu zdarma. V loňském roce jsme si zde totiž dali zmrzlinu 2x. Obrazárnou nás provedla autorka soutěžních úkolů paní Tymichová. Prohlíželi jsme si obrazy a zjišťovali, zda na nich vidíme to co malíř. Na závěr jsme dostali diplomy za zvládnutí hry. Večer jsme si ještě zazpívali při kytaře, největší ovace sklidila píseň "Tři „čuníci“ se skvělým „chrochtavým“ doprovodem.


 Galerie





 zpěv s kytarou








Ve středu nás svezl autobus do Nového města nad Metují. Prošli jsme zdejší zámek od půdy až po sklep a dozvěděli jsme se mnoho zajímavých informací. Navštívili jsme i 100 let starou zámeckou kuchyni, kde nechybělo kuchařské náčiní, jaké používaly naše prababičky. Bylo zajímavé zkusit uhádnout, k čemu jednotlivé nástroje sloužily. Například ruční kráječ na chleba se ukázal jako věc zcela neznámá. Podívali jsme se také na věž Máselnici a zjišťovali o ní různé údaje. Každý z nás si už večer předtím podle obrázku vybral jednu ze 16 soch v zámeckém parku,  zobrazujících alegorie lidských vlastností. Sochu měl zde najít a popsat, jak na něj působí a jakou kladnou nebo zápornou vlastnost představuje. Po obědě jsme si prošli Opočenskou oboru a podobně jako vloni byl naším průvodcem pan František Vrba.


 Nové Město nad Metují


 Věž Máselnice





 Prohlídka Od půdy po sklep










 zámecké dámy a trpaslíci






















Já a moje socha






















Opočenská obora
















 zlatý bažant






 náš oblíbený strom




















 Hřiště před internátem









Předposlední den čtvrtek se nesl ve znamení celodenního výletu, tentokrát do Častolovic. Po prohlídce zámku nás čekala návštěva místní minizoo a později i prohlídka obory s daňky a bílými jeleny. Prošli jsme si celou zahradu a porovnávali její plán a mapu. Zjišťovali jsme, jaká místa se skrývají pod čísly v plánu a hledali určené sochy a zakreslovali do plánu a mapy, kde se nacházejí. Na závěr jsme si zaskotačili na hřišti a potom už následoval návrat. Večer pro nás byla připravena ještě spousta odměn. Po celou dobu výletu jsme za svou práci sbírali body, za něž jsme si některé z těchto odměn mohli vybrat. 










prohlídka zámku



 
Zámecký park







 Zmrzlina v Častolovicích






 Zvěřinec

















 14. stříbrný kůň




























 páv ze všech stran


 Pohled do obory












 11. cyklista
 16. písková hlava vodníka


 13. stříbrný kůň

Tam něco vidím. A bylo to dřevěné torzo.











 12. dřevěné torzo








ostrůvek
 9. čáp


 Dětské hřiště








Vybírání cen za body





Po páteční snídani už nás čekalo jen poslední balení a návrat domů, kde už na nás čekali naši rodiče.






2 komentáře: