Štítky

neděle 30. dubna 2017

Hospodářtví


Hospodářská zvířata
Za pomoci učebnice jsme plnili úkoly v pracovním sešitě. Dařil se pouze první úkol. Další úkoly většina skupin nestihla nebo jim špatně porozuměla.  Tabulce s doplňováním názvů samců, samic a mláďat neporozuměl nikdo. Podíváme se na to společně.










Hmyz 
V-CH-D - metoda kritického myšlení "Vím, CHci vědět, Dozvěděl jsem se"
Nejdříve jsme se zamýšĺeli nad tím, co víme o hmyzu, a zapsali to do listu. Potom jsme přemýšleli o tom, co bychom o něm chtěli vědět. A nakonec jsme si přečetli text a zapsali, co jsme se dozvěděli.







 Pole a louka
V textu a v učebnici jsme hledali polní a luční rostliny a živočichy a zapisovali je do tabulky. Nakonec jsme podle obrázků v učebnici měli poznat luční rostliny.
















Pečeme lité moučníky - výrobky lidí z toho, co nám dává hospodářství.

pondělí - Třešňová bublanina + Božský perník
úterý – Čokosová bábovka + buchta s jablky
středa – Perník + Angreštová bublanina
čtvrtek – Rafaelo + Broskvový koláč
pátek - Čokosová bábovka + Kefírová bábovka

Perník
400 gr hl.mouky, 350 gr cukru, 3 lžíce oleje, skořice, 2 lžíce kakaa, 1 a půl kávové lžičky jedlé sody, 2 vejce, 250 ml mléka.
Na potření 2 lžíce povidel nebo džemu.
Všechny suroviny smícháme, nalijeme na vymazaný plech (nebo pečící papír) a pečeme cca při 190°C, zkusíme špejlí, když se těsto nelepí je hotovo. Vychladlý perník rozkrojím napůl, potřu džemem (nejlepší je rybízový nebo malinový).

Čokosová bábovka
1 a tři čtvrtě hrnku polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, tři čtvrtě hrnku cukru krupice, půl hrnku kokosu, 1 vanilkový cukr, hrst mletých ořechů, 1 nastrouhaná čokoláda na vaření (100 g), 2 vejce, půl hrnku oleje, 1 hrnek mléka.
Všechno smícháme vařečkou v míse, nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a vložíme do trouby vyhřáté na 175°C. Při této teplotě pečeme cca 1 hodinu.

Božský perník
3 hrnky hladké mouky, 2 hrnky mléka, 1 hrnek oleje, 1 a půl hrnku cukru, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce marmelády, 1 čokoládový pudinkový prášek, 1 skořicový cukr, 1 prášek do perníku, 1 prášek do pečiva
V míse smícháme všechny sypké suroviny, přidáme ostatní, dobře promícháme a upečeme na plechu vyloženém papírem na pečení (asi 30 minut při 180 - 190 °C). Těsta je hodně, takže je třeba použít velkou mísu a ten největší (radši hlubší) plech co máme. Při pečení ještě nabude do výšky.

Hrnková buchta s jablky
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, tři čtvrtě hrnku krystalového cukru, 1 hrnek mléka, 1 vejce, tři čtvrtě hrnku oleje, 5-8 jablek (podle velikosti), vanilkový cukr, skořice.
V míse smícháme všechny sypké suroviny. Přidáme mléko, vejce, olej a důkladně promícháme.
Těsto vylijeme na plech, vyložený papírem na pečení a rovnoměrně rozetřeme. Povrch těsta posypeme nastrouhanými jablky, posypeme vanilkovým cukrem a skořicí.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme (asi 30-35 minut).

Bublanina
4 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 2 vanilkové cukry, 250 ml smetany ke šlehání, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, ovoce
Do misky rozklepneme celá vejce, přidáme cukr a rozmícháme. Přilijeme smetanu, zamícháme. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, důkladně promícháme a nalijeme na plech vyložený papírem na pečení. Poklademe drobným ovocem (je dobré ho trochu obalit v mouce, aby se nepropadlo moc do těsta) a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Ztlumíme na 180°C a pečeme 20 - 25 minut. Vychladlou bublaninu pocukrujeme.

Kefírová bábovka
1 hrnek kefíru (kyselého mléka, podmáslí), 1 hrnek moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, půl hrnku oleje, 1 a půl hrnku hladké mouky, 2 vejce, tři čtvrtě prášku do pečiva, 1 vrchovatá lžíce kakaového prášku.
V kefíru rozmícháme cukr, olej a vejce. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a umícháme hladké těsto. Menší část těsta odlijeme a vmícháme do něj kakao. Potom střídavě lijeme obě těsta do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečeme při 180°C 50 - 60 minut (zkoušíme špejlí).

Rafaelo - velký plech s vyšším okrajem nebo polovina
2 hrnky cukru krupice, 2 vanilkové cukry, 4 vejce, 4 hrnky hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka (nebo 1 a půl kefíru), 1 hrnek kokosu, 1 a půl smetany ke šlehání
Utřeme cukr s vejci. Přidáme mouku s práškem do pečiva, mléko nebo kefír.
Těsto vylijeme na vysypaný a vymazaný plech. Posypeme směsí kokosu s cukrem.
Pečeme na 180°C do zlatova.
Po upečení pomalu přelijeme smetanou.

Broskvový koláč – plech 30x40 cm
250 gr hladké mouky, 2 kávové lžičky prášku do pečiva, 150 gr cukru, 2 vejce, 150 gr rozpuštěného a zchlazeného másla, 6 polévkových lžic mléka, broskvový kompot
Promícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, vejce, máslo a mléko.
Vzniklé těsto nalijeme na vymazaný plech a uhladíme. Broskve pokrájíme na plátky a poklademe ne těsto.
Pečeme při 200°C asi 20-25 minut (troubu předehřát)

















Slovní úlohy
Řešili jsme slovní úlohy, které souvisí s hospodářstvím a zkoušeli jsme dělat jejich zápis.










Žádné komentáře:

Okomentovat