Hospodářská zvířata
Za pomoci učebnice jsme plnili úkoly v pracovním sešitě. Dařil se pouze první úkol. Další úkoly většina skupin nestihla nebo jim špatně porozuměla. Tabulce s doplňováním názvů samců, samic a mláďat neporozuměl nikdo. Podíváme se na to společně.
Hmyz
V-CH-D - metoda kritického myšlení "Vím, CHci vědět, Dozvěděl jsem se"
Nejdříve jsme se zamýšĺeli nad tím, co víme o hmyzu, a zapsali to do listu. Potom jsme přemýšleli o tom, co bychom o něm chtěli vědět. A nakonec jsme si přečetli text a zapsali, co jsme se dozvěděli.
Pole a louka
V textu a v učebnici jsme hledali polní a luční rostliny a živočichy a zapisovali je do tabulky. Nakonec jsme podle obrázků v učebnici měli poznat luční rostliny.
Pečeme lité moučníky - výrobky lidí z toho, co nám dává hospodářství.
pondělí - Třešňová
bublanina + Božský perník
úterý – Čokosová bábovka
+ buchta s jablky
středa – Perník + Angreštová
bublanina
čtvrtek – Rafaelo +
Broskvový koláč
pátek - Čokosová bábovka
+ Kefírová bábovka
Perník
400 gr hl.mouky, 350 gr cukru, 3 lžíce oleje,
skořice, 2 lžíce kakaa, 1 a půl kávové lžičky jedlé sody, 2 vejce, 250 ml
mléka.
Na potření 2 lžíce povidel nebo džemu.
Všechny suroviny smícháme, nalijeme na
vymazaný plech (nebo pečící papír) a pečeme cca při 190°C, zkusíme špejlí, když
se těsto nelepí je hotovo. Vychladlý perník rozkrojím napůl, potřu džemem
(nejlepší je rybízový nebo malinový).
Čokosová bábovka
1 a tři čtvrtě hrnku polohrubé mouky, 1
prášek do pečiva, tři čtvrtě hrnku cukru krupice, půl hrnku kokosu, 1 vanilkový
cukr, hrst mletých ořechů, 1 nastrouhaná čokoláda na vaření (100 g), 2 vejce, půl
hrnku oleje, 1 hrnek mléka.
Všechno smícháme vařečkou v míse, nalijeme do
vymazané a vysypané bábovkové formy a vložíme do trouby vyhřáté na 175°C. Při
této teplotě pečeme cca 1 hodinu.
Božský
perník
3 hrnky hladké mouky, 2 hrnky mléka, 1 hrnek
oleje, 1 a půl hrnku cukru, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce marmelády, 1
čokoládový pudinkový prášek, 1 skořicový cukr, 1 prášek do perníku, 1 prášek do
pečiva
V míse smícháme všechny sypké suroviny,
přidáme ostatní, dobře promícháme a upečeme na plechu vyloženém papírem na
pečení (asi 30 minut při 180 - 190 °C). Těsta je hodně, takže je třeba použít
velkou mísu a ten největší (radši hlubší) plech co máme. Při pečení ještě
nabude do výšky.
Hrnková buchta s jablky
1
hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka
soli, tři čtvrtě hrnku krystalového cukru, 1 hrnek mléka, 1 vejce, tři čtvrtě hrnku
oleje, 5-8 jablek (podle velikosti), vanilkový cukr, skořice.
V
míse smícháme všechny sypké suroviny. Přidáme mléko, vejce, olej a důkladně
promícháme.
Těsto
vylijeme na plech, vyložený papírem na pečení a rovnoměrně rozetřeme. Povrch
těsta posypeme nastrouhanými jablky, posypeme vanilkovým cukrem a skořicí.
Vložíme
do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme (asi 30-35 minut).
Bublanina
4 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 2 vanilkové
cukry, 250 ml smetany ke šlehání, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva,
ovoce
Do misky rozklepneme celá vejce, přidáme cukr
a rozmícháme. Přilijeme smetanu, zamícháme. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s
práškem do pečiva, důkladně promícháme a nalijeme na plech vyložený papírem na
pečení. Poklademe drobným ovocem (je dobré ho trochu obalit v mouce, aby se
nepropadlo moc do těsta) a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Ztlumíme na
180°C a pečeme 20 - 25 minut. Vychladlou bublaninu pocukrujeme.
Kefírová
bábovka
1 hrnek kefíru (kyselého mléka, podmáslí), 1
hrnek moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, půl hrnku oleje, 1 a půl hrnku hladké
mouky, 2 vejce, tři čtvrtě prášku do pečiva, 1 vrchovatá lžíce kakaového prášku.
V kefíru rozmícháme cukr, olej a vejce.
Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a umícháme hladké těsto. Menší část
těsta odlijeme a vmícháme do něj kakao. Potom střídavě lijeme obě těsta do
vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečeme při 180°C 50 - 60 minut (zkoušíme
špejlí).
Rafaelo - velký plech
s vyšším okrajem nebo polovina
2
hrnky cukru krupice, 2 vanilkové cukry, 4 vejce, 4 hrnky hladké mouky, 1 prášek
do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka (nebo 1 a půl kefíru), 1 hrnek kokosu, 1 a
půl smetany ke šlehání
Utřeme
cukr s vejci. Přidáme mouku s práškem do pečiva, mléko nebo kefír.
Těsto
vylijeme na vysypaný a vymazaný plech. Posypeme směsí kokosu s cukrem.
Pečeme
na 180°C do zlatova.
Po
upečení pomalu přelijeme smetanou.
Broskvový koláč – plech 30x40 cm
250 gr hladké mouky, 2 kávové lžičky prášku
do pečiva, 150 gr cukru, 2 vejce, 150 gr rozpuštěného a zchlazeného másla, 6
polévkových lžic mléka, broskvový kompot
Promícháme mouku s práškem do pečiva,
přidáme cukr, vejce, máslo a mléko.
Vzniklé těsto nalijeme na vymazaný plech a
uhladíme. Broskve pokrájíme na plátky a poklademe ne těsto.
Pečeme při 200°C asi 20-25 minut (troubu
předehřát)
Slovní úlohy
Řešili jsme slovní úlohy, které souvisí s hospodářstvím a zkoušeli jsme dělat jejich zápis.
Řešili jsme slovní úlohy, které souvisí s hospodářstvím a zkoušeli jsme dělat jejich zápis.
Žádné komentáře:
Okomentovat